top of page

Intresserad av att köpa en hamster?

Kul att du funderar på att skaffa dig en hamster :)


Vi har följande krav på våra köpare:

  •  Att du läst på om den grundläggande skötseln (vi svarar självklart på eventuella frågor)

  • Att din bur följer lagliga mått enligt L80, MEN vi  rekommenderar starkt att du har en större då detta är minimimått och att du inte köper en gallerbur då det i de allra flesta fall leder till gallergnagning och att hamstern klättrar och skadar sig

  • Du ska vara över 18 år eller ha målsman med dig

  • Hamsterhjulet måste vara minst 28cm i diameter, du ska ej använda hamsterboll

  • Att alla i din familj faktiskt är med på tåget och vill ha en hamster

Jag har läst på och är fortfarande intresserad hur går det till sen då?

Vi ger självklart råd om du är nybörjare men kommer inte sälja till dig som har gallerbur, hjul som är mindre än 28 cm i diameter, tänker använda en hamsterboll, eller ger oss intrycket av att du köper en leksak till dina barn. (dvs oengagerad vuxen)

 En hamster må vara liten och ”bara” bli 2-3 år gammal, men den kräver god omvårdnad och omsorg som vilket annat djur som helst.

En guldhamster från oss kostar 500 kr.

Intresselista ?

Vi har beslutat att skrota intresselistan då 85% av de som skriver upp sig inte genomför ett köp av oss och upptar tid och energi som vi faktiskt hellre lägger på våra köpare och våra djur.

istället tar vi emot bokningar när kullen är fyra veckor gammal.
Det innebär att du får välja/boka din unge direkt och slipper vänta i två veckor på att få reda på om och vilken unge du kommer kunna att köpa.

Det är ju så lång kö hos er!

Faktum är att vi inte alls har lång kö OM DU ORKAR VÄNTA TILLS VI HAR KULL.

Vi föder inte upp med syftet att sälja, utan det är en bieffekt av själva aveln och genetikdelen som egentligen är det vi brinner för.
Därav har vi oftast bara kring 5-7 kullar per år.

Det innebär dock att kullarna är välplanerade med väl utvalda föräldrar för att vi ska få fram hälsosamma, trevliga och fina djur som är lika lämpliga i barnfamiljen som för den utställningsintresserade.

Bokning - så funkar det 

När kullen är fyra veckor (vi anger alltid exakt datum)

Så går det att via facebook skicka ett meddelande eller mail via hemsidan till oss för att anmäla sitt intresse. 

Där behöver du uppge vem du är, vad ni söker och till vad, och lite om hur hamstern kommer bo, vad ni önskar er och har för förväntningar etc.

(sällskap/utställning eller avel?)

i samband med att ni bokar upp er hamster betalas halva köpesumman a 250 kr och den kommer inte återbetalas vid ånger.

Vi uppdaterar kontinuerligt vår instagram- och Facebook-sida med senaste nytt: när hamstrarna är parade och aktuella kullar och informerar om när man kan boka. På så vis kan man alltid få snabbt besked om det finns en hamsterunge eller ej!

(hemsidan ska jag erkänna uppdateras mer sporadiskt)

 

När hamstern är 6 veckor gammal hämtas den hos oss om inte annat avtalas.

Gräddfilen...

Tidigare köpare kan ställa sig på intresselista då vi vet att det leder till köp och inte tar upp vår tid i onödan.

Även uppfödare är välkomna att höra av sig innan för att boka avelsplats.

Spelar det någon roll vad jag ska ha hamstern till?

Ja i vissa fall är det så.

En person som är helt ny på hamstrar och kanske har väldigt små barn är det kanske inte lämpligt med den mest aktiva hamstern till osv.

Sen vill vi gärna hjälpa er att välja en hamster som har bra förutsättningar på en utställning om det är något ni vill hålla på med. 

Ska ni avla /tänkt ta en kull vill vi veta det eftersom det kan finnas skäl till att en hamster inte ska användas i avel. och ibland kan det vara saker som upptäcks längre fram, till exempel att man upptäcker att hamstrar som har ett visst släktskap utvecklar sjukdomar eller andra fel. då vill man avelsstoppa dessa linjer för att förhindra att det föds fler hamstrar med dessa fel. Och om jag inte har vetskap så kan inte jag meddela detta ifall det skulle uppstå.

Jag förbehåller mig också rätten att endast sälja till avel då jag ser att det finns ett genuint intresse och att man tänker registrera sina ungar samt utvärdera sin avel genom ex. utställningar.

 

Transporthjälp?

Vi kan oftast hjälpa till med transport till Finspång,
Norrköping och Linköping mot ersättning 15kr/mil (då räknas resan tur och retur för oss) 

Ibland kan vi vara behjälpliga med transport till Stockholm då utgår en avgift på 300kr samt kravet att köparen gör sig tillgänglig att hämta upp hamstern i sundbyberg när vi har tiden att lösa det. Självklart meddelas dag och ungefärlig tid innan.

(Det sker i regel samma vecka som hamstern är leveransklar, kväll/ sen kväll)

OBSERVERA att det är inte alltid vi har tid eller möjlighet att göra transporter, så fråga alltid om det INNAN du bokar din hamster.

 

Dags att hämta!

När du hämtar din hamster ska du ha med dig en petbox eller likande transportbur för smådjur att hämta den i. Tänk på att inte ta den minsta modellen. Exoterras petbox storlek 3 (30x19,5x20,5 cm) är en bra storlek som hamstern kan ha hela livet ut.

I petboxen ska det finnas spån och gärna något rivet papper den kan boa in sig i (ej tyg, vadd eller bomull!), reser du långt kan du lägga i en bit gurka åt hamstern. Inga hårda saker som hus eller liknande eftersom det finns risk att hamstern skadas eller kläms om det sker en häftig inbromsning.

Hane eller hona?

Är det skillnad på könen?

Ja generellt sett:

Hanar

Hanar är i regel lugnare än honorna, det är större chans att en hane ligger och sover i din hand.

Men det innebär också att det kan upplevas som "sömnigare" De är oftast inte lika snabba på att komma ut ur sina hus och kan upplevas som lite "tråkigare" av den anledningen.

Honor

Honorna är mer aktiva, vilket gör att de inte alltid tycker att sitta still och mysa är jättekul. Men de uppskattar att utforska och klättra omkring på sina ägare. De brukar även vara mycket lättare att få komma ut dagtid, då de gärna kommer ut och kikar vad det är som händer när de hör liv och rörelse omkring sig.

Honor brunstar ungefär var fjärde dag, det sker i regel sent på kvällen och honan kan lukta lite annorlunda (oftast en popcornsaktig doft, den upplevs väldigt sällan som störande, och de flesta märker aldrig av den) när hon är i högbrunst kan hon stelna till när man klappar henne över ryggen, det är naturligt. Brunsten är som sagt oftast sent på kvällen så den "vanliga" typen av ägare brukar nästan aldrig märka av den.

 

Kan de bo ihop/träffas?

Nej,

Guldhamstrar till skillnad från flera av dvärghamsterarterna är inte flockdjur utan solitära.

Skulle de träffa på en annan hamster kommer det sluta i ett blodigt slagsmål.

Enda gången guldhamstrar tolererar varandra är en hona och hane när hon är i högbrunst (det rör sig om max ett par timmar) samt en hona med ungar (efter 8 veckor måste alla ungar ha separata burar)

 

Att tänka på vid köp av en unge

hamsterungar är ljuvligt söta! Svåra att motstå så självklart vill många ha just en unge.

Vi hanterar våra ungar från att de öppnar ögonen (ca 2 veckor) och sen dagligen fram till leverans.

Det som kan vara bra att veta är att de är just det - ungar! De kommer vara lite skuttiga och en del får myror i byxorna, och även lite tonårsfasoner. Men det går snabbt över (till skillnad hos människor där det tar några år )

Hamstern kommer säkert bete sig lite skyggare när den kommer till sitt nya hem, den har precis lämnat syskonen och mamman, och allt är nytt med dofter och ljud och kan verka lite skrämmande.

Vi rekommenderar att hamstern får finna sig tillrätta första natten men sen ska man försiktigt börja hantera den och vara nära den. Läs av kroppspråket, en hamster som slänger sig på rygg och kastar sig bort är rädd och osäker men en hamster som har öronen framåt och rör sig mot dig är nyfiken och intresserad. Så länge din hamster inte är rädd går det jättebra att klappa den och hantera den.

Det kan vara bra att pilla lite i spånen och "tvätta händerna i spånet" för att lämna kvar lite av din doft i buren, det gör att den fort vänjer sig vid in doft och inte ser den som ett hot.

Är det små barn med i bilden är det bra att du som vuxen visar och berättar hur man uppför sig kring hamstern. Hastiga rörelser och plötsliga skrik kan skrämma även den lugnaste hamster.

Läs gärna om tämjning här.

 

Köpa en äldre hamster?

Är det första gången du äger en hamster?

Eller vill du slippa hoppiga ungar och gå direkt till en vuxen?

Ibland har vi "pensionerade" hamstrar som gjort sitt inom aveln och nu bara går som kelgrisar.

Det är inget vi annonserar, så det går jättebra att fråga oss om vi har några till omplacering.

Fördelen är att en vuxen hamster är "färdig" dvs vi kan tala om exakt temperament och de är väldigt handtama och reagerar oftast bättre på en flytt än en unge.

Vi finns alltid tillgängliga för våra köpare för råd och stöd.

Skulle du mot all förmodan inte kunna ha kvar din hamster tar vi alltid tillbaka hamstrar från Zoohyddan. (dock lämnar vi inte betalt, ser gärna att deras bur följer med och förbehåller oss rätten att leta ett nytt hem åt dem)

Vi svarar så fort vi kan på meddelanden,

men det kan vara bra att ha i åtanke att det här är vår hobby och vi arbetar båda heltid utöver så ibland kan det ta någon dag innan vi hinner svara.

Mer info om skötsel och tämjning hittar du här på hemsidan.

Varmt välkommen att höra av dig till oss

IMG_5966.JPG
bottom of page