top of page

Tämja din hamster

Jag brukar rekommendera mina köpare att börja hantera sin hamster efter ett dygn. Hamstrarna är vana vid daglig hantering sedan 2 veckors ålder och gör ni som ägare ett uppehåll på en vecka, så kommer ni att förlora väldigt mycket av vårt nedlagda jobb.

När man hanterar en hamster är det viktigt att vara trygg, stabil och bestämd. Håll inte på att jaga hamstern runt i buren, utan se till att ni kan "skopa" upp hamstern direkt. Är ni försiktiga och tveksamma - oavsett om det är av välvilja för att ni inte vill "tvinga" er på djuret, för att ni är rädda eller bara allmänt ovana - så kommer ni överföra denna tveksamhet och försiktighet på er hamster.

Hamstrar är flykt- och bytesdjur och när de kommer till en helt ny miljö är det helt naturligt att de inte är lika framåt som när de bodde hos oss tillsammans med sina kullsyskon med kända lukter och ljud. Det är ni som måste ta initiativet till kontakt med er hamster :)

 

Naturligtvis är inte våra metoder de enda "rätta", men väljer man t ex att låta allt ske på hamsterns villkor får man förbereda sig på en lång väntetid. Det är inte ovanligt att det kan ta upp till ett halvår-tio månader innan din hamster blir tam "av sig själv" - om ens aldrig - och det är viktigt att veta att en del hamstrar ALDRIG kommer att klättra upp i din hand frivilligt. Så enligt vår mening förlorar man väldigt värdefull tid i sin hamsters korta liv, men det är givetvis upp till var och en och vad man själv tycker känns bäst.

Det finns inget rätt eller fel sätt. Det enda som är "fel" är att inte ha tålamod och att hoppa fram och tillbaka mellan olika sätt. Då ger man inte hamstern en ärlig chans och du ökar bara på hamsterns osäkerhet. Särskilt i början och de första 1-2 månaderna är det viktigt att vara konsekvent och försöka ha fasta tider etc. Därefter är hamstern mindre känslig för att du kanske har extra mycket läxor/jobb/socialt liv en dag/period och trivs utmärkt själv i sin egna bur, om den är rätt inredd - den är trots allt ett solitärt djur!

"Lär" du in att hamstern ska ha flera timmars ute-tid varje dag/kväll/morgon, så kommer den dock att bli ledsen om den helt plötsligt inte får det och kanske börjar uppvisa protestbeteenden såsom att gnaga sönder buren etc, så försök att få in rutiner som kan hållas något sånär lika under de kommande två åren. Det är alltid lättare att utöka utetid och sysselsättning än tvärtom.

Man ska ha i bakhuvudet att hamstern är ett solitärt djur och det innebär att de inte känner att de har någon "nytta" av dig i sitt liv - eller någon annan heller, för den delen, förutom vid parningsdags - så därför kan det ta tid att lära hamstern att vara "social" och att den har något att vinna av det, rent krasst.

 

Givetvis kan det gå snabbare och en del hamstrar är supertama från dag 1 - men alla hamstrar är individuella och det är viktigt att du inte jämför din hamster ens med dens egna kullsyskon, även om man kan bli lite misstänksam om majoriteten i en kull är väldigt rädda, skygga eller aggressiva. Det är också väldigt olika hur en hamster tar en flytt till ett nytt hem, vilket inte har att göra med sträcka den behöver flytta! 

Vad rekommenderar vi när man köpt en hamster från oss?

Första dygnet bör man låta hamstern vara ifred och få "landa" och  undersöka buren i lugn och ro. Vi rekommenderar att hamsterns bur ställs rätt centralt på ett dragfritt ställe, där den hör ljud från ert liv, i alla fall kanske de första två månaderna. Ställs den direkt in i ett relativt tyst sovrum, så kommer den att vänja sig långsammare vid "liv och rörelse" och kan reagera kraftigare när det väl låter något.

I början är det bäst ifall enbart 1-2 personer börjar med tämjningsprocessen. Ska hela familjen hålla på direkt blir det lätt "för mycket". Men som alltid, se till individen! Det kanske funkar utmärkt från dag 2 att hela familjen hjälps åt.

 

Som förälder har man alltid huvudansvaret för hamstern, även om man kommit överens om att det ska vara barnets hamster och "ansvar". Är nya ägaren ung och har små händer är det lämpligt att man som förälder engagerar sig den första tiden, så att inget händer som gör en ung ägare och/eller hamster otrygg. 

Tvätta burströet med händerna

Det är precis vad det låter som. Innan din hamster flyttar in till dig, så har du såklart gjort iordning dens bur. En av förberedelserna vi tycker är viktig är att ta en näve rent burströ och gnugga det mellan dina händer, precis som om det vore tvål, och sedan sprida ut detta i buren. På så vis sprider du ut din lukt i hamsterns bur och när din hamster på natten utforskar sitt nya hem, så kommer din lukt finnas där och bli lite "bekant" för hamstern sedan när du börjar hantera den.

Tråkig bur

Det är lätt att vilja ge sin hamster det allra, allra bästa och inreda en stooooor bur, men man kan faktiskt göra sig själv en björntjänst då. Vi rekommenderar en bur som gärna är lite tråkigt inredd den första tiden, för att du ska bli det roliga och det är om hamstern söker sig till dig som det blir roligt! 

Ifall en hamster har "tillgång till hela Gröna Lund", vad ska den med dig till då?

Det bör även vara lätt att kunna skopa upp sin hamster från buren och är det mycket inredning och gömslen kan det bli svårt. En för stor bur i början kan även göra hamstern mer osäker och rädd. Det är bättre att förbättra med tiden när din hamster är mer van vid dig.

​​

Gå i handen /Walk in the hand

Redan ganska snart, dag 2 eller 3, tycker vi att ni ska börja ta upp hamstern och hantera den. Korta stunder i början! Men öka "kraven" successivt efter 7-10 dagar. Detta för att upprätthålla att hamstern vänjer sig vid att bli upplockad och lär sig att det inte är något farligt och att den kommer tillbaka till buren igen. 

Gå i handen är precis vad det låter som. Man låter hamstern gå i handen genom att sätta den ena handen framför den andra. En del vill gå utåt, bort från dig, och en del vill gå inåt, mot dig, och båda "promenaderna" funkar lika bra.

Syftet med detta är att lära hamstern vara lugn i handen, så det är viktigt att man så fort hamstern är lugn släpper ner den igen och kanske ger något solrosfrö som belöning. Undvik gärna att ge direkt från handen, eftersom hamstrar som lär sig att förknippa händer direkt med mat kan börja bitas - inte av illvilja utan för att de är så vana vid att få/ta mat från handen att det blir som en reflex för dem.

 

Dessutom ser inte hamstrar så bra, så stick aldrig fram bara ett finger för att låta hamstern nosa på dig (särskilt viktigt att förklara detta för små barn i familjen), utan sträck fram hela handen och låt hamstern nosa på handryggen. Ditt framsträckta finger är rätt likt en morot i hamsterögon ;-)

Åter till "gå i handen". Ibland kan hamstern vara väldigt rädd - eller bara energisk och på utforskarhumör - och "springer" fort i handen och då är det viktigt att själv behålla lugnet och inte bli rädd för att tappa den eller något liknande och därför släppa ner den i buren igen. Därför att då får hamstern som den vill; komma bort från det "jobbiga", och då lär du den - tvärtemot vad vi vill - att ifall den är "jobbig" så får den komma tillbaka till buren igen.

Vi ska belöna rätt beteende, d v s när hamstern är lugn och fin! Ibland är den lugn direkt när den kommer upp och blir springig först senare och då tar vi vara på det och släpper ner den efter den varit lugn en kort stund.

Är den springig kan man förbereda sig för att att man kanke får sitta 10-20 minuter eller ännu längre innan hamstern lugnar ner sig. Då är det viktigt att minsta stund som hamstern gör uppehåll i springandet så belönar man genom att sätta ner den igen.

Så generellt kör man bara väldigt korta stunder 1-2 gånger om dagen med "gå i handen"och veckan därpå försöker man utöka tiden den är kvar i handen efter att den blivit lugn innan belöningen kommer.

Transportlådemetoden

Denna metod går ut på att din hamstern ska vänja sig vid dig, din lukt och att du inte är "farlig". Den går utmärkt att använda parallellt med "gå i handen".

 

Du har helt enkelt en transportlåda eller en annan liten låda som inte är alltför lätt för hamstern att klättra ur, där du placerar hamstern och sedan låter din hand vila på botten. Det är alltså viktigt att lådan inte är allför stor, för poängen är att din hand ska ta upp en stor del av lådan så att hamstern nästan oundvikligen kommer i kontakt med dig.

Det kan vara frestande att försöka klappa hamstern, men poängen med denna metod är att all kontakt ska ske på hamsterns villkor och att ingenting ska hända ifall den går över din hand, nosar eller klättrar på dig. Så låt bara handen vara helt stilla i transportboxen och sätt dig gärna framför tv:n eller något liknande.

Första veckan kör man korta pass på 5-10 minuter. Andra veckan börjar man utöka tiden och tredje veckan kan man börja vänja hamstern vid att man faktiskt rör den också.

 

Klappa på sidan och inte rakt uppifrån, vilket kan upplevas som ett hot av hamstern (tänk rovfåglar som kommer från ovan och fångar sitt byte). Märker man att hamstern tycker det är obehagligt så backar man lite. Var uppmärksam på hamsterns kroppspråk. 

Det är naturligt att hamstern ev. rycker till lite första gången du vidrör den, men behåll ditt lugn och var försiktigt och fortsätt efter en liten stund. Ifall hamstern fortfarande är märkbart illa berörd, så backar du och fortsätter att bara ha handen i buren och så fortsätter du på detta sätt.

Klättra upp i handen/på armen

Du kanske har sett på Instagram eller på Facebook hur hamstrar direkt kommer fram till sin ägarens hand och klättrar upp på armen? Detta tränar man in genom att ha en lite tråkig bur i början och när hamstern är uttråkad och vill komma ut från buren - du ser det genom att den går längs sidorna på buren och kanske småhoppar lite för att kolla om den kan komma ut någonstans - så kan du sätta dig bredvid buren och ha armen nersänkt och alldeles stilla. En långärmad tröja underlättar för hamstern att klättra, så det bör du ha på dig. Sedan är det bara att ha tålamod, så kommer snart hamstern att upptäcka att det går att klättra upp på dig och att du är en "väg" till något roligare.

Det är även viktigt att se till att hamstern inte ramlar ner och gör illa sig när den klättrar upp på dig, så var gärna två vid detta moment. När du sätter tillbaka hamstern i buren igen, kommer den snart att klättra upp igen när den väl "fattar"och då blir det extra träning på att du "tar" i hamstern och att den lär sig att det inte är något farligt.

Obs! En del hamstrar väljer ändå bort att klättra upp av olika skäl. Det är bara deras personlighet och inte så mycket att göra något åt. De brukar kunna bli väldigt gosiga och mysiga hamstrar när de väl är uppe. Ofta är detta de mer lugna och mindre äventyrslystna hamstrarna, så man behöver inte vara ledsen över att ens hamster inte lär sig detta, utan snarare vara glad över att ha en hamster som är rätt nöjd med det lilla i livet :)

"Hamsterhiss"

Vissa hamstrar lär sig som sagt aldrig - eller vill helt enkelt inte - klättra upp i handen/på armen. Då kan ett bra alternativ vara att låta  den "åka hamsterhiss", d v s man tar upp den med en liten låda, en tekopp eller liknande. Vår uppfödarkollega Ingunn med  Snögatans beskrev det så bra att jag bad om tillåtelse att lägga ut hennes text här:

"För en del hamstrar kan det kännas läskigt att bli upptagna från buren, vi påminner ju rätt mycket om rovdjur när vi kommer mot dem ovanifrån, i deras trygga miljö, och greppar tag runt dem. Då kan det vara bra att använda metoden ”hamsterhiss” istället.
 

Hamstern får gå in i en låda och så lyfter man upp lådan, helt enkelt. Väl ute brukar det gå mycket bättre att hålla i hamstern. Man kan ha lådan i knät och så kan hamstern själv gå ut och gå omkring i handen och vidare så långt vi låter den gå. Med ungar är det bäst att sitta på golvet i fall de sprattlar till och far iväg.


Alla metoder är bra bara alla trivs, både människor och djur!

 

Att lyckas!

Vi tycker att man ska ge sin hamster - och sig själv - de allra bästa förutsättningarna för att lyckas! Därför är ett hett tips att träna olika saker vid olika tillfällen. Det är t ex bäst att träna sin hamster på att vara lugn när den är lite nyvaken och att träna den på att klättra upp själv i handen/på armen när den är pigg och aktiv och vill ha äventyr!

Det är också bra att välja en hamster vars personlighet man passar med! Många vill automatiskt ha en lugn hamster, eftersom de tror att dessa är lättast att tämja, och väljer då ofta en hane, eftersom de generellt sett är lugnare.

Men är det egentligen vad du vill ha? En lugn hamster kommer att vara lugn hela tiden, d.v.s när du kanske är sugen på att bygga hinderbana eller att den ska lära sig att klättra upp på armen eller bara låta den springa i rasthagen/lös i ett säkert rum, kanske den lugna hamstern hellre går och lägger sig i en gömma i rasthagen och somnar.

En mer aktiv hamster är nyfiknare och vaknar lättare när du prasslar i buren och vill gärna vara med på nya äventyr. Å andra sidan kanske du får en hamster som möblerar om buren varje natt och gärna makulerar sina hus och hittar på andra "bus" :)

Vad jag vill säga är att båda varianterna har sina för- och nackdelar och man bör lyssna på sin uppfödares råd och inte bara gå på hamsterns utseende. Det är också viktigt att man tänker på att uppfödaren inte vet direkt när hamsterungarna är 14 dagar och precis öppnat ögonen hur de är till sättet. Detta vet man först med  någorlunda säkerhet när hamstern är 4-5 veckor. Sedan utvecklas hamstern hela tiden. De kommer att komma in i en tonårsperiod vid 6-8 veckor (som kan vara olika länge) och hur hamstern i slutänden blir är faktiskt upp till dig som ägare :)

Hamstrar är djur och de har ingen "av- och på-knapp", så att de kan vara gosiga eller aktiva när just du vill eller det "passar". De har större personlighet än vad man kan tro, men de behöver tid för att bli det och den tiden är individuell för varje hamster. Ju mer tid du spenderar på din hamster, desto mer personlig kommer den att bli.

De är även skymningsaktiva (inte nattdjur) och detta måste man vara medveten om! Vissa hamstrar vaknar inte förrrän vid 22-23-tiden och är som mest aktiva då. Det är förvånande hur en del människor ändå blir besvikna över detta faktum fastän det är väl känt och vi även poängterar det.

Man kan försöka "ställa om" hamstern under tiden den är ung då de ofta har flera vakenperioder och även är vakna dagtid, t ex så att de vaknar vid 19-tiden så att man hinner umgås med dem innan det är läggdags. Det är dock viktigt att vara väldigt konsekvent under de första 2-3 månaderna och även vidare, annars kommer hamstern automatiskt att ställa om sin dygnsrytm till deras egna biologiska.

Och även om man får sin hamster att vakna vid 19-tiden kommer de efter att ha varit "social" med dig i en halvtimme-timme att gå och lägga sig igen för att gå upp senare under natten eller enligt sin biologiska rytm.

Vi brukar "väcka" våra hamstrar genom att vi byter vatten, ger lite färskmat, tar bort gammal färskmat, fyller på torrfoder och "mockar" bort kiss ur sandlådan samtidigt småpratar vi lite och krafsar ev. framför huset i bottenströet för att påkalla extra uppmärksamhet.

 

De hamstrar som kommer fram frivilligt då umgås vi med. Är det någon som hellre sover, så får den göra det. Det är endast i extrema undantagsfall som vi lyfter på hamsterns hus och stör den så grovt. Att en hamster inte går ut från sitt hus är ett tecken på att den vill vara ifred. Då vi är nattugglor som sällan går och lägger oss före midnatt, så umgås vi med de som inte vill vakna tidigare då istället. Ytterligare några är hellre mer aktiva på morgonen. På så sätt möter vi varje hamster utifrån dess preferenser och behov istället för våra egna.

OBS! Håller man på att väcka sin hamster i tid och otid flera gånger per dag kommer man att få en grinig hamster och en grinig hamster kan börja bitas. Att hamstern biter är oftast p.g.a att de vill "säga ifrån" och detta är deras enda sätt, eftersom de inte kan uttrycka sig verbalt.

"Problem" man kan uppleva med sin hamster & vad man gör åt dem

 

Hamstern kissar "överallt" när man har den uppe 

När hamstern kissar överallt så handlar det inte om att kanske kanske vill markera sitt revir. Men hamstrar markerar inte revir på så sätt, utan detta använder de sina doftkörtlar till (på guld är dessa körtlar belägna på höfterna och på dvärgar mitt på magen). Hamstern stryker sig alltså emot saker och ting som den vill "markera", de lämnar inte "kisspår" för att hitta hem som t.ex möss eller lyfter på benet mot saker som hundar. 

 

Att hamstern kissar betyder snarare att den behöver det, helt enkelt. Särskilt små hamsterbebisar har små urinblåsor och tar man upp dem direkt efter att de vaknat, så kommer de inom kort att kissa. Vissa hamstrar kan dock "kissa på sig" av rädsla också. Oftast är det unga hamstrar, där beteendet växer bort när de blir mer tama, men även osäkra vuxna hamstrar kan fortsätta med detta beteende eller ta till det i en för dem ny och okänd miljö, att t ex kissa ner domaren vid en hamsterutställning händer rätt ofta.

Lösningen blir att sätta hamstern i toalådan i buren en kort stund efter den "vaknat till" innan man fortsätter att ha den uppe. Ett simpelt och enkelt råd som för det mesta fungerar.

Hamstern vill inte använda sin toalåda utan kissar någon annanstans

Ofta väljer hamstern själv ut ett hörn där den vill kissa av en eller annan anledning. Den kanske känner sig mer trygg just där. Då kan man ta lite kissigt bottenströ och lägga i toaletten och ställa toan på det ställe som hamstern själv valt ut. Det brukar ofta funka. 

En del hamstrar brukar t.o.m kissa i sitt hus. Det är helt normalt. Då kan man försöka ha ett hus med två öppningar och skaffa ett litet "tak" över toan samt lägga dit lite kissigt material och hålla tummarna för att hamstern "orkar" och/eller känner sig säker nog att gå ut dit och kissa istället.

Ibland funkar det ändå inte, och då är det enklaste att bara försöka göra det bästa av situationen. Trähus brukar rätt snabbt ta lukt av kisset och börjar stinka rätt snabbt igen trots rengöring med såpa och Yes, och då är det smidigaste att börja med kartonghus.

 

Kartonghus är billiga att byta ut ofta, så att man slipper urinlukten och många hamstrar brukar gilla att gnaga sönder dem, vilket ger den sysselsättning och viss tandslipning - winwin, helt

enkelt.

text: Tina Rosendahl, HofS 

bottom of page